اعاده حیثیت

اعاده حیثیت

اعاده حیثیت

امروزه بسیار مرسوم شده است که با کوچک‌ترین اتفاقی که بین افراد رخ می‌دهد، بدون اینکه در حقیقت جرمی اتفاق افتاده باشد، اقدام به طرح شکایت کیفری در مراجع قضایی می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق ناگوار، حقوق‌دانان امکان اعاده حیثیت را پیش‌بینی کرده‌اند تا افراد قبل از هرگونه اقدام حقوقی، با مشورت از افراد آگاه، شکایت خود را طرح کنند. در این مطلب با مفهوم اعاده حیثیت در قانون و شرایط لازم برای استفاده از شکواییه آن آشنا خواهیم شد. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی رایگان در ارتباط باشید.شخصی که قصد دارد علیه دیگری اعاده حیثیت کند، ابتدا باید شکواییه‌ای تنظیم و از دادسرا تقاضای رسیدگی کند. البته در حال حاضر برای طرح شکایت اعاده حیثیت، شاکی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کرده و با ارائه اسناد و مدارک لازم، شکواییه خود را ثبت کند. پس از ثبت شکایت اعاده حیثیت در سامانه، این شکواییه به دادسرای صالح ارجاع می‌شود.

آشنایی با مفهوم و موارد مختلف اعاده حیثیت

بنابر تعریف قانون اساسی حیثیت، جان، مال و حقوق افراد مصون از تعرض است و نمی‌توان آبرو، اعتبار، حیثیت و حقوق قانونی افراد را پایمال کرد.به همین خاطر اگر شخصی حقوق مادی و معنوی دیگران را زیر پا بگذارد و اموری را به آن‌ها نسبت دهد که طبق قانون جرم محسوب می‌شوند و از این طریق، آبروی کسی را لکه‌دار کند، بر اساس قانون شخصی که به او اتهام وارد شده است می‌تواند ادعای شرف یا اعاده حیثیت کند.اگر شخصی ارتکاب یک جرم را به دیگری نسبت داده باشد و این امر با واقعیت مطابقت نداشته باشد، یا اگر علیه شخص دیگری مطالب کذب و دروغی بیان کرده باشد به نحوی که حیثیت و آبروی فرد را لکه‌دار کند، آن شخص می‌تواند با طرح شکایت از خود رفع اتهام کرده و تقاضای مجازات شخصی را نماید که مطالب واهی را علیه او مطرح کرده است.

در یکی دیگر از مفهوم‌های اعاده حیثیت گفته شده که گاهی علیه شخص در دادگاه حکمی صادر می‌شود که این حکم حیثیت متهم را زیر سوال برده و بعد مشخص می‌شود که قاضی اشتباه کرده است. در چنین مواردی طبق اصل 171 قانون اساسی باید از متهم اعاده حیثیت شود. بر اساس این اصل، «هرگاه در اثر اشتباه قاضی در موضوع، حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص، ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی شود؛ در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت هزینه خسارت توسط دولت جبران می‌شود و از متهم اعاده حیثیت می‌گردد»؛ که این اعاده حیثیت در مهلت خاص می‌تواند به شکل عذرخواهی، جریمه نقدی یا روش‌های دیگر انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوره حقوقی رایگان در ارتباط باشید.





:: برچسب‌ها: اعاده حیثیت ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
نویسنده : idanito
تاریخ : چهار شنبه 18 اسفند 1400
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: